Sos winegret to zimny sos do sałatek, który nadaje potrawom wspaniały smak. Każda nawet najprostsza sałatka nabierze charakteru i sprawi, że będziemy zajadali się bez końca…
A jak go zrobić?
Wystarczy przygotować parę składników i zwykły słoik z nakrętką.
Składniki na sos winegret:
- 100 ml oliwy z oliwek
- łyżka wody
- 1 łyżka musztardy – najlepiej rosyjskiej, ale może być też zwykła stołowa/delikatesowa
- bazylia
- oregano
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego – można również zastąpić ocet sokiem z cytryny
- sól, pieprz do smaku.
Sosem polewamy sałatkę – lecz krótko przed podaniem, inaczej liście sałaty nasączą się sosem i będą nieapetycznie wyglądały.
Oczywiście to co podałam to baza do tego by w kuchni eksperymentować. Dodając do podstawowego sosu winegret np. miód – uzyskamy fajni słodkawy smak, a gdy zmieszamy winegret z czosnek, będzie przepyszny sos do mięs.