Jak zrobić sos winegret?

04-11-2013 przez admin Zostaw odpowiedź »

sos_winegretSos winegret to zimny sos do sałatek, który nadaje potrawom wspaniały smak. Każda nawet najprostsza sałatka nabierze charakteru i sprawi, że będziemy zajadali się bez końca…

A jak go zrobić?

Wystarczy przygotować parę składników i zwykły słoik z nakrętką.

Składniki na sos winegret:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • 1 łyżka musztardy – najlepiej rosyjskiej, ale może być też zwykła stołowa/delikatesowa
  • bazylia
  • oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego – można również zastąpić ocet sokiem z cytryny
  • sól, pieprz do smaku.

Sosem polewamy sałatkę – lecz krótko przed podaniem, inaczej liście sałaty nasączą się sosem i będą nieapetycznie wyglądały.

Oczywiście to co podałam to baza do tego by w kuchni eksperymentować. Dodając do podstawowego sosu winegret np. miód – uzyskamy fajni słodkawy smak, a gdy zmieszamy winegret z czosnek, będzie przepyszny sos do mięs.

Reklama

Komentarze wyłączone.