Jak jeść mango?

06-20-2012 przez admin Zostaw odpowiedź »

Mango powinno mieć jędrną skórkę, ale również po naciścnięciu powinna ustępować. Jeśli owoc jest jeszcze twardy (niedojrzały) można ja pozostawić w domu, w zaciemnionym miejscu – najlepiej w papierowej torbie na 1 dzień.

Dojrzałe mango należy obierać jak ziemniaka – obieramy cieniutko ze skórki. Kroimy na pół, wyciągamy pestkę (albo raczej próbujemy wyciągnąć – czasem jest z tym probem).  

Jak jeść?

1. Jak kiwi – oczywiście pamiętając o pestce możemy rozkroić mango na cztery części i wyjadać miąższ łyżeczką. Najsmaczniejsze jest wyjęte prosto z lodówki.
2. Sałatka – mango dobrze nadaje się jako składnik sałatek owocowych. Tutaj wystarczy obrać je i pokroić w kostkę podobnie jak inne owoce a na koniec posypać sałatkę cukrem pudrem.
3. Przyprawione – kroimy mango w plastry ok 0.5cm grubości i delikatnie posypujemy chili. Dzięki temu wydobywamy jego słodkawy smak.

Reklama

Komentarze wyłączone.