Co dziś na obiad?

05-23-2012 przez admin Zostaw odpowiedź »

Składniki

-pęczek szparagów
Marynata do szparagów :
-3-5 ząbków czosnku
-2łyżki oliwy
-po 1 łyżce ziół prowansalskich,bazylii oraz suszonych pomidorów
-sól i pieprz do smaku
Sos śmietanowo/jogurtowo musztardowy :
-4 łyżki śmietany + 3 łyżki jogurtu gęstego lub 6 łyżek śmietany
-łyżka musztardy francuskiej-gruboziarnistej
– sól, pieprz
*kilka plasterków szynki
Do tych warzyw również świetnie pasują pomidory z mozzarelą

 Etapy przygotowania

 Odcinamy twarde końce szparagów i polewamy  marynatą. Przykrywamy i trzymamy minimum 3 godziny, żeby przeszły smakiem. Po tym czasie szparagi wkładamy do piekarnika na funkcje grillowania na 250 C na 10min.
Składniki na sos śmietanowo jogurtowy połączyć ze sobą. Jeśli nie odchudzacie się możecie podać 6-7 łyżek śmietany, ja użyłam do tego jogurtu, bo uwielbiam jego smak i odejmuje trochę kalorii.
Są dwa sposoby na polanie szparagów sosem- możemy go dodać 4min przed końcem grillowania lub polać nim gotowe, zgrillowane szparagi zimnym sosem lub wcześniej podgrzanym w garnuszku.
Możemy również zawinąć po 3 szparagi w plastry szynki i tak je zgrillować lub dodać je osobno obok, tak jak na zdjęciu.

Reklama

Komentarze wyłączone.